PEMBUATAN TEH DAUN GAMBIR (Uncaria Gambir Roxb) ASAL KALIMANTAN BARAT PADA VARIASI SUHU PENGERINGAN

Authors

  • Dodi Iskandar Politeknik Negeri Pontianak
  • Noval Aditya Ramdhan Politeknik Negeri Pontianak

DOI:

https://doi.org/10.34151/technoscientia.v13i1.2943

Keywords:

Qualitative phytochemical test, Total phenol test, Uncaria gambir roxb

Abstract

Gambir (Uncaria gambir roxb) belongs to family Rubiaceae and genus Uncaria. The content of chemical compounds in plants is called phytochemicals. Plants can be a source of chemical compounds that can be used as medicine. The method used in this study is an experiment in the Laboratory, using qualitative phytochemical testing following procedures (Tariq and Reyaz, 2012) and total phenol testing using the Folin-Ciocalteau method from Xu and Chang (2007). Gambir leaf tea characteristics approaching SNI 2013 are at a temperature of 90oC with a moisture content of 14, 3223% (db), 16.8312%. Ash content of 90oC 3,9326 with total phenol levels contained in gambier leaves 3.9 mg GAE/10mg. The compounds contained in gambir leaves include flavonoids, tannins and saponins.

References

Andriyani, D., 2010, Penetapan Kadar Tanin Daun Rambutan (Nepheleum Lappaceum.L) secara Spektrofotometri Ultraviolet Visibel, Purwokerto: Fakultas Farmasi Muhammadyah Purwokerto.
Apsari, P.D., dan Susanti, H., 2011, Penetapan Kadar Fenolik Total Ekstrak Metanol Kelopak Bunga Rosella Merah (Hibiscus sabdariffa Linn) dengan Variasi Tempat Tumbuh Secara Spektrofotometri, Jurnal Ilmiah Kefarmasian, 2(1): 73-80.
Asrawaty, 2011, Pengaruh Suhu dan Lama Pengeringan Terhadap Mutu Tepung Pandan, Jurnal KIAT, Edisi Juni, Universitas Alkhairaat, Palu.
Bappeda Sumatera Barat, 2012, Sumatera Barat dalam Angka Tahun 2011.
Felicia, N., Widarta, I.W.R., dan Yusasrini, N.L.A., 2016, Pengaruh Ketuaan Daun dan Metode Pengolahan Terhadap Aktivitas Antioksidan dan Karakteristik Sensoris Teh Herbal Bubuk dan Alpukat (Persea americana mill.), Jurnal ITEPA, 5(2): 85-94.
Haris, M. 2011. Penetapan Kadar Flavonoid Totaldan Aktifitas Antioksidan dari Daun Dewa (Gynura pseudochina) Dengan Spektrofotometer UV-Visible. (Skripsi). Padang: Universitas Andalas
Haris, R. dan Karmas, E., 1989, Evaluasi Gizi pada Pengolahan Bahan Pangan. ITB, Bandung.
Hambali, E.M.Z., Nasution, dan Herliana, E., 2005, Membuat Aneka Herbal Tea, Jakarta: Penebar Swadaya.
Jamal, R., 2010, Prinsip-prinsip Dasar Isolasi dan Identifikasi, Padang: Penerbit Universitas Baiturrahma.
Lakitan, B., 1993, Dasar-Dasar Fisiologis Tumbuhan, Jakarta: Raja Grafindo Persada.
Nurawan, A. dan Herawati, H., 2006, Peningkatan Nilai Tambah Produk Teh Hijau Rakyat di Kecamatan Cikalong Wetan Kabupaten Bandung, Laporan Penelitian, Balai Pengkajian Teknologi Pertanian, Jawa Tengah.
Nielsen, S.S., 2010, Food Analysis Laboratory Manual, 2nd Edition, Springer Science+Business Media, LLC.
Pangestuty, A., 2016, Uji aktivitas antioksidan dan penetapan kadar fenolik total fraksi etil asetat ekstrak etanol buah buni [Antidesma bunius L.(Spreng)] dengan metode 2,2-difenil-1 pikrilhidrazil (DPPH) dan metode folin-ciocalteu, Universitas Sanata Dharma
Salimi, Y.K., 2012, Peranan ekstrak dan tepung sorgum (Sorghum bicolor L.) dalam penghambatan kanker secara in vitro dan in vivo pada mencit balb/c. Bogor: Sekolah Pascasarjana, IPB.
Supriyanto, P., Darmadji, dan Susanti, I., 2014, Studi Pembuatan Teh Daun Kakao (Theobroma cacao, L) Sebagai Minuman Penyegar, Jurnal Agritech, 34(4), November 2014.
Sudarmadji, Slamet, Bambang Haryono, dan Suhardi, 2010, Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian, Yogyakarta: Liberty.
Tariq, A.L. & Reyaz, A.L., 2012, Phytochemical Analysis of Camellia Sinensis Leaves, Int. J. of Drug Development and Research, 4(4): 311-316.
Vemmeris, W., and Nicholson, R., 2006, Phonelic Compound Biochemistry. US, Springer.
Vincken, J.P., Heng, L., Groot, A.D., and Gruppen, H., 2007, Saponnins, Classification and Occurrence In The Plant Kingdom. Journal Phytochemistry, 6(2):275-297.
Vinarova, L., Atanasov, V., 2015, Lowering of Cholesterol Bioaccessibility and Serum Concentrations by Saponins: In Vitro and In Vivo Studies, Food & Function, 6(2): 501-512.
Winarsi, H., 2011, Antioksidan Alami dan Radikal Bebas, Yogyakarta: Kanisius.
Xu, B J., dan Chang, K.C., 2007, A Comporative Study on Phenolic Profiles and Antioxidant Activities of Legumes as Affected by extraction Solvent, J. Food Sci, 72(2): S159-S166.

Downloads

Published

29-07-2020

How to Cite

Iskandar, D., & Ramdhan, N. A. (2020). PEMBUATAN TEH DAUN GAMBIR (Uncaria Gambir Roxb) ASAL KALIMANTAN BARAT PADA VARIASI SUHU PENGERINGAN. JURNAL TEKNOLOGI TECHNOSCIENTIA, 13(1), 20–26. https://doi.org/10.34151/technoscientia.v13i1.2943