PENERAPAN TEKNOLOGI TEPAT GUNA UNTUK OPTIMALISASI PRODUKSI MIE GANYONG DI DESA TERBAH, GUNUNGKIDUL

Authors

  • Joko Waluyo Teknik Mesin, Fakultas Teknik , Universitas AKPRIND Indonesia
  • Limpat Wibowo Aji Teknik Sipil, Fakultas Teknik, Universitas Gunung Kidul
  • Syafriyudin Teknik Elektro, Fakultas Teknik , Universitas AKPRIND, Indonesia
  • Suparni Setyowati Rahayu Teknik Lingkungan, Fakultas Teknik , Universitas AKPRIND Indonesia
  • Muhammad Sholeh Informatika, Fakultas Sains dan Teknologi Informasi, Universitas AKPRIND Indonesia
  • Endang Widayati Administrasi Publik, Fakultas Ilmu Sosial dan Politik, Universitas Gunung Kidul
  • Dyah Indriyaningsih Septeri Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Gunung Kidul
  • Septiono Eko Bawono Teknik Sipil, Fakultas Teknik, Universitas Gunung Kidul

DOI:

https://doi.org/10.34151/prosidingsnast.v1i1.4896

Keywords:

Appropriate Technology, Ganyong Noodles, Economic Empowerment, Terbah Village, Food

Abstract

Product development based on tubers such as ganyong (Canna edulis) has great potential to support local food independence and improve community welfare. This activity aims to assist micro business partners in Terbah Village, Gunungkidul, in adopting appropriate technology to optimize the production of ganyong noodles. The methods used include identification of partner needs, operational training, and technical assistance during the production process. The applied technology includes high-efficiency milling, drying, and noodle-making tools. The results showed an increase in production capacity of up to 30%, more consistent noodle quality, and a decrease in operational costs. In addition, this mentoring provided partners with an understanding of production management and digital-based marketing strategies. The implementation of TTG proved effective in increasing the competitiveness of ganyong noodle products in the local market. This research is expected to be a model in the development of TTG-based food products that support the economic empowerment of rural communities.

References

Adhianata, H., & Alberto, M. (2024). POTENSI UMBI GANYONG DAN RUMPUT LAUT SEBAGAI BAHAN BAKU DALAM PEMBUATAN LASAGNA ( The Potential of Canna Tubers and Seaweed as Raw Materials in Lasagna Production ). Journal of Food Technology and Agroindustry, 6(1), 9–15.

Adil, D., & Abadi, F. (2022). Pengujian performa alat pencetak mi aci tepung singkong sistem hidrolik. 21(01), 119–131.

Farida, Ariyanti, S., Prabowo, H. A., & Husnur, A. (2022). Penggunaan Teknologi Tepat Guna Bagi Pengerajin Bawang Goreng di Kelurahan Palmerah, Jakarta Barat. PASAI : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(2), 58–65. https://doi.org/10.58477/pasai.v1i2.47

Ismail Hestu Wuryanto, & Dyah Ilminingtyas W.H. (2022). Substitusi Pati Ganyong (Canna edulish Kerr.) dalam Pembuatan Biskuit Bangket Jahe Substitution Of Canna Starch (Canna edulis Kerr.) In Ginger Bangket Biscuit Processing. Jurnal Agrifoodtech, 1(1), 35–47. https://doi.org/10.56444/agrifoodtech.v1i1.55

Laksanawti, E. K., Efrizal, E., & Kusuma, D. A. (2022). Perancangan Conveyor Pada Mesin Pembuat Mie Otomatis. Motor Bakar : Jurnal Teknik Mesin, 5(1), 28. https://doi.org/10.31000/mbjtm.v5i1.5815

Permana, I., Pratama, R. A., Ikhsan, M., Setiajit, S. B., & Sriyanto, S. (2022). Pemanfaatan Mesin Pembuat Mie sebagai Teknologi Tepat Guna untuk Mendukung Pemberdayaan Kelompok PKK di Desa Pacalan Kabupaten Magetan. Jurnal Pengabdian Masyarakat Akademisi, 1(3), 7–13. https://doi.org/10.54099/jpma.v1i3.192

Prasetyo, A., Ratriyanto, A., Parama Astirin, O., Dwi Septiyanto, M., & Hadi, S. (2022). Peningkatan Produktivitas Industri Oyek Rumahan Dengan Modernisasi Mesin Pencacah Dan Press Di Bumdes Kebakalan Karanggayam Kebumen. 6(3), 163–169. http://dx.doi.org/10.36257/apts.vxixpp163-169

Siswadi, S., Riyadi, S., & Nugroho, W. (2022). Penerapan Mesin Teknologi Tepat Guna Penggiling Bumbu Pecel Kapasitas 5 Kg/Jam Bagi UMKM Sambi Kerep Surabaya. Pengabdian Masyarakat Dan Inovasi Teknologi (DIMASTEK), 1(02), 47–52. https://doi.org/10.38156/dimastek.v1i02.32

Tampubolon, H., Sigit, S., & Muharom. (2022). PENINGKATAN KAPASITAS PRODUKSI DENGAN MESIN TEKNOLOGI TEPAT GUNA PEMBUATAN KUE BAKPIA UNTUK UKM DI SURABAYA. Jurnal Pengabdian Masyarakat Dan Inovasi Teknologi (Dimastek), 01(01), 1–6.

Tri Pangesthi, L. (2009). Pemanfaatan Pati Ganyong (Canna Edulis) pada Pembuatan Mie Segar sebagai Upaya Penganekaragaman Pangan Non Beras. Media Pendidikan Gizi Dan Kuliner, 1(1), 1–6. www.puslittan.bogor.net/Publikasi/BeritaPu

Downloads

Published

23-11-2024

Issue

Section

Articles